Lomnice, Popelka a vrchy

Pohádka o Popelce nejspíš nebude mít nic společného s říčkou, která protéká městečkem Lomnice v Podkrkonoší.

Mají tady náměstí s kostelem, radnicí, muzeem. Přiznám se, že ani u jednoho nevím, zda stojí za návštěvu, takových objektů je v naší kulturně bohaté kotlině habakuk na každém kroku. Do toho muzea se možná příště podívat půjdu, mohlo by to být takové to malé, vesnické. Horní konec náměstí zdobí účelově využitý zrenovovaný zámek, o něm bych řekl, že za pohled stojí. Nicméně ani ten účel neznám. Co mě však opravdu v Lomnici nad Popelkou oslovilo, je památková rezervace Karlov. Kdo objeví obdélníkové náměstí, jako kdyby se přenesl o dvěstě let zpět. Upravené roubené chaloupky velmi podobného vzhledu vyzdobené bohatými řezbářskými motivy shlížejí do středu té plochy. Takhle nějak vypadala všechna městečka pod Krkonošemi v době, kdy lidé stavěli ve stylu, který dnešní památkáři nazvali vrcholný barokní dřevěný urbanismus :-). Brr, když se na ty domečky dívám, tohle bych nikdy nevymyslel... :-)

 

Perličkou místa je pískovcová socha Panny Marie Karlovské, místní patronky těhotných a neplodných žen, chrání je ze svého piedestalu od roku 1874.

A kdo už dojede do Lomnice, nechť vyrazí na Tábor, 678 m vysoký kopec nad městečkem. Sem konali místní své poutě, dodnes na vrchol můžeme dojít podél křížové cesty. Končí u barokního kostela. Mé doporučení vede k rozhledně, ta je přívětivá i pro výškám méně odolné jedince a výhledy z ní na Krkonoše, Podkrkonoší a Český ráj bývají za jasných dní úchvatné.

6/2012

Ukázat na mapě | Vladi Štekr

 

Komentáře

Nikdo ještě nepřidal komentář. Buďte první!

Nový komentář

Úvod Výlety Cestopisy Tipy k zastavení Příběhy Kontakt Přihlásit se Nová registrace

Speciální nabídka!

Dobrý den,
jsme potěšeni, že vás zaujal obsah našich webových stránek.

Máte-li zájem být informován(a) o novinkách a změnách na webu, můžete se registrovat,
rádi vám jednou měsíčně pošleme zprávu o nových článcích.

Registrovat
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace